Gračanička Fortuna širi se i na područje Brčkog

Bez autora
Jun 22 2011

Fabrika obuće Fortuna iz Gračanice za dva dana obilježit će 43 godine uspješnog rada, proizvodnje obuće za domaće, ali većim dijelom za probirljivo evropsko tržište. Kompanija koja zapošljava blizu 1.400 radnika u glavnoj fabrici u Gračanici i pogonima u Malešićima, Lukavici, Prijekom Brdu, Čeliću i Karanovcu, dnevno proizvede 4.200 pari gotove obuće za poznate kupce u Francuskoj, Njemačkoj i Italiji. Ovih dana iz fabrike stiže još jedna pozitivna vijest. Fortuna će tokom godine u saradnji s njemačkim partnerom, kompanijom Paull Green, u Brki kod Brčkog otvoriti svoj šesti istureni pogon, u kojem će u prvo vrijeme posao dobiti dvije stotine novih radnika. Uz sve probleme koji prate bosanskohercegovačku ekonomiju, kompanija se uglavnom sama, bez pomoći države, bori s nedaćama.

Gračanička Fortuna širi se i na područje BrčkogFabrika obuće Fortuna iz Gračanice za dva dana obilježit će 43 godine uspješnog rada, proizvodnje obuće za domaće, ali većim dijelom za probirljivo evropsko tržište.

Kompanija koja zapošljava blizu 1.400 radnika u glavnoj fabrici u Gračanici i pogonima u Malešićima, Lukavici, Prijekom Brdu, Čeliću i Karanovcu, dnevno proizvede 4.200 pari gotove obuće za poznate kupce u Francuskoj, Njemačkoj i Italiji.

Ovih dana iz fabrike stiže još jedna pozitivna vijest. Fortuna će tokom godine u saradnji s njemačkim partnerom, kompanijom Paull Green, u Brki kod Brčkog otvoriti svoj šesti istureni pogon, u kojem će u prvo vrijeme posao dobiti dvije stotine novih radnika.

Uz sve probleme koji prate bosanskohercegovačku ekonomiju, kompanija se uglavnom sama, bez pomoći države, bori s nedaćama. Safet Pjanić, generalni direktor Fortune, kaže da je sit obećanja koja su dvije-tri posljednje godine dolazila iz Vlade Tuzlanskog kantona o tome da će uz još nekoliko kolektiva biti povezan radni staž Fortuninim radnicima koji su stekli pravo na penziju, a od kojih nije bilo ništa.

- Mi dobro znamo koliko su miliona maraka za ove namjene dobile druge firme, dok Fortuna nije dobila ni fening. Sami se borimo, pa smo iz vlastitih sredstava izdvojili 500.000 KM i povezali radni staž za 32 radnika te će oni uskoro u zasluženu penziju. Do kraja godine uplatit ćemo doprinose za još 18 radnika i oni idu u mirovinu - kaže Pjanić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik